Specialistische ondersteuning
Straathoekwerk Leeuwarden is een zorgorganisatie dat zich sinds tien jaar richt op diegenen die door hun verslaving en/of psychische problematiek dak-en thuisloos zijn geworden. Zij kunnen of willen niet meer in een reguliere instelling in de Geestelijke Gezondheidszorg, Verslavingszorg of Maatschappelijke Opvang wonen.


Tien jaar na de oprichting van Straathoekwerk Leeuwarden kiezen wij voor een belangrijke verdieping van ons missie-statement ‘Zorg als natuurlijk gegeven’. Straathoekwerk Leeuwarden werkt actief samen met maatschappelijke organisaties zoals het Leger des Heils, Stichting Zienn, Verslavingszorg Noord Nederland, ACT team en diverse specialistische zorgaanbieders en organisaties welke zelfstandige woonruimte kunnen realiseren. 


Daardoor kunnen wij specialistisch ondersteuning aan huis leveren. Meer specialistische ondersteuningen en samenwerkingsverbanden zijn in voorbereiding. De GGZ-agoog is daar onderdeel van. Nieuw is dat wij een brug willen vormen tussen de reguliere specialistische zorg binnen het domein van dak-en thuislozen met psychische en of verslavingsproblematiek en het Beschermd Wonen vangnet.


De kernwaarden van Straathoekwerk Leeuwarden

Jezelf kunnen zijn door je in de relatie te stellen met de Andere. Wij willen dat onze medewerkers zichzelf kunnen zijn en vanuit aandacht, respect, rust en vertrouwen hun werk doen. Medewerkers zijn als persoon, als individu welkom bij Straathoekwerk Leeuwarden. We hebben aandacht voor hun ruimte en hun grenzen. We willen dat ook onze cliënten zichzelf kunnen zijn. 


De methodiek is een leidraad in de manier van zorg aanbieden die uiteindelijk tot doel heeft:


Het bevorderen, behouden of stabiliseren van het bestaan van de cliënten die door hun verslaving, psychische problematiek,  agressie en/of recidivegevaar niet begrepen en gezien worden en daardoor buiten de maatschappij zijn geplaatst. 

Ter voorkoming van zelfverwaarlozing of hernieuwde opname in de Maatschappelijke Opvang proberen wij deze doelgroep een nieuwe bestaanshorizon te geven.

Wederzijdse zorg
Het gaat ons om het geven van zorg. Niet alleen geven maar ook ontvangen. Over en weer. De juiste zorg, met gevoel en aandacht. Aan mensen die ons het vertrouwen geven om voor hen te mogen zorgen. Dat is ons vak en daarom is werken vanuit ons gevoel onze allesomvattende en laatste kernwaarde. Wederzijdse zorg betekent voor ons actie, helpen, problemen oplossen en ontzorgen. Uitgangspunt daarbij is dat alles kan wat echt nodig is en dat mensen boven regels gaan. Daarin zijn we niet alleen oplossingsgericht, vernieuwend en gedreven, maar kijken ook wat er verlangd wordt en wat iemand zijn dromen en wensen zijn, elke dag weer. ‘Wederzijdsheid’ als kernwaarde houdt ook in dat we met elkaar afspraken hebben gemaakt over de mate en de wijze waarop we bij cliënten in actie komen welke cliënten als prettig ervaren.
Share by: